shop
Leeg
nl

Share this


Waarom is een goede morning routine zo belangrijk?

De morning routine: elke ochtend een dagelijks ritueel uitvoeren van een half uurtje of een uur om dag in dag uit hyperproductief door het leven te wandelen. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar niet toevallig is er één ding dat de succesvollen der Aarde gemeenschappelijk hebben. Denk maar aan Elon Musk, Warren Buffet, Bill Gates, Jeff Bezos, … Stuk voor stuk hebben ze hun eigen ochtendritueel dat hen een voorsprong geeft op hun concurrenten en hen helpt de succesvolle zakenmensen te zijn zoals we ze vandaag kennen.

Heb je nog geen morning routine ingebouwd in je dagelijkse leven? Dan laat je heel wat potentieel op tafel liggen. Je wekker net dat tikkeltje vroeger zetten en een duidelijke structuur aanbrengen in je ochtends heeft zoveel voordelen dat je het implementeren van een morning routine in je leven niet langer kan negeren.

De voordelen van een morning routine op je dagelijkse leven

Meer structuur

De ochtend verloopt bij veel mensen vaak nogal chaotisch. Je snoozet een keer te veel, komt te laat uit bed en dan begint de rush: de douche in, tanden poetsen, de kinderen klaarmaken voor school, snel even ontbijten of misschien al door je mails gaan en dan de auto in om jezelf door het spitsverkeer te worstelen. De ochtend overvalt je als het ware. Je krijgt al stress als je dit leest. Met een morning routine neem je de controle over je ochtend weer zelf in handen en breng je een duidelijke structuur en houvast aan in je leven.

Less stress

Nu je de controle over je ochtend weer zelf in handen hebt, kom je minder voor verrassingen te staan. Jij bepaalt hoe je ochtend eruit ziet en bepaalt zelf het tempo. Je wordt niet langer onnodig opgejaagd door onvoorziene omstandigheden waardoor je al meteen gestresseerd aankomt op je werk nog voor je aan je werkdag begint. Je zult zien dat je minder stress ervaart en met meer energie en een positievere mindset aan je dagen begint.

Verhoogde productiviteit

Meer structuur + minder stress = verhoogde productiviteit. Je kan het bijna in een wiskundige formule gieten. Naast het feit dat je vroeger opstaat en dus meer tijd (pluspunt!) ter beschikking hebt, zul je ervan versteld staan hoeveel productiever je wordt nu je stressvrij en met meer dagelijkse structuur door het leven gaat.

If you win the morning, you win the day!

Voordeel op je “concurrenten”

Er is een reden dat veel succesvolle mensen zweren bij een vaste morning routine. Niet iedereen heeft de moed of wilskracht om vroeger op te staan en een hele routine te doorlopen nog voor de meeste mensen aan hun dag beginnen. Doe je dat wel, dan heb je een immens voordeel op anderen. Dat brengt ons bij het volgende punt …

Reach your goals

Wil je je doelstellingen halen in het leven? Dan is een consistente morning routine de snelste shortcut to succes! Al die dagen dat je met een voorsprong start stapelen op en het verschil wordt na verloop van tijd zo groot dat je gewoonweg meer gedaan krijgt en meer bereikt dan de meeste mensen. De extra tijd en productiviteit die je vergaart door je nieuwe levensstijl helpt je doelstellingen halen die je nooit voor mogelijk achtte.

Meer vrije tijd ‘s avonds

Stel je eens voor hoeveel extra tijd je ‘s avonds hebt als je ‘s ochtends al hebt gesport, een boek hebt gelezen en wat to do’s uit hebt geruimd. Exactly!

Alle tijd die hier is vrijgekomen, kun je nu investeren in je hobby’s of persoonlijke interesses of spenderen met vrienden en familie. Dit draagt weer bij tot je productiviteit en persoonlijke ontwikkeling en maakt van jou ook een gelukkiger persoon.


Het effect van een ochtendroutine op je welzijn

Betere slaapkwaliteit

Consistent op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan heeft een positieve impact op de kwaliteit van je slaap. Met een beter slaappatroon zul je beter, scherper en alerter door de dag komen en een betere gemoedsrust ervaren.

Betere gezondheid

Een betere gezondheid is het resultaat van slechts een beetje extra planning. Zet je wekker een tikkeltje vroeger en plots heb je tijd om ‘s morgens te sporten en goed te ontbijten. Een gewoonte waar je snel en blijvend de vruchten van zult plukken.

Meer zelfvertrouwen

Met je morning routine geef je zelf het goede voorbeeld voor anderen en motiveer je hen om je levensstijl te kopiëren en er ook de voordelen van over te nemen. Dit geeft je eigen motivatie én zelfvertrouwen ongetwijfeld een boost, wat ook nog eens goed is voor je zelfbeeld!

Betere stressniveaus

Dankzij je ochtendroutine zeul je minder stress mee, heb je meer tijd om te relaxen en zal je mentale én fysieke welzijn een stevige boost krijgen. Verhoogde stressniveaus hebben immers een grote impact op je lichamelijke gezondheid en vergroten immers je risico op hart- en vaatziektes.

Hoe begin je aan een ochtendroutine?

Wat is je doelstelling?

Bepaal vooraf je doelstelling. Dat is belangrijk.
Wat wil je of wat hoop je te bereiken? Misschien wil je:

  • Fitter en sportiever worden
  • Minder stress ervaren
  • Een boek schrijven
  • Meer aan zelfontwikkeling doen
  • Een eigen project uitwerken of een zaak opstarten

Afhankelijk van jouw doelstelling kun je je ochtendroutine daarop afstemmen. Er is niet één juiste ochtendroutine. Je moet zelf een beetje aanvoelen wat voor jou werkt en wat niet. Hou steeds je doelen voor ogen en gebruik dit als motivatie om elke dag mee te beginnen.

You do not rise to the level of your goals. You fall to the level of your systems

– James Clear

Hoe kweek je gewoontes?

Een effectieve morning routine valt of staat uiteraard met jezelf deze gewoonte aan te leren en vervolgens ook vol te houden.

Gewoontes aanleren is simpeler dan je denkt. Een uiterst effectieve methode om te volgen hiervoor is de ‘Habit Loop’, gepopulariseerd door Charles Duhigg in zijn boek ‘The Power of Habit’, die je hier geïllustreerd ziet. Dit is hoe je nieuwe gewoontes aanleert: door een cue, een routine en een reward te bundelen en op basis hiervan een verlangen te ontwikkelingen dat de loop aanstuurt. Wat is een cue, een routine en een reward vraag je …?

Wat is een cue?

Een cue kan een bepaald geluid, een bepaalde geur of een bepaalde plaats of handeling zijn die een bepaalde handeling of gedachte bij je oproept en je lichaam triggert om een bepaalde routine uit te voeren.

Wat is een routine?

Een routine is bepaalde gedraging, handeling of een ritueel die een gewoonte wordt door dit herhaaldelijk en consistent uit te voeren.

Wat is een reward?

Een reward is een belonend of bevredigend gevoel dat je lichaam krijgt telkens je een bepaalde handeling uitvoert. Dit zendt een signaal af naar je hersenen: “Dit voelt goed. Dit moet je vaker doen!”.

Hoe gebruik je de Habit Loop?

Gaan lopen is een mooi praktisch voorbeeld van de Habit Loop. Je wil gaan lopen dus je trekt je loopschoenen aan: dit is je cue. De handeling van je loopschoenen aandoen, triggert je lichaam om een routine (gaan lopen) uit te voeren. De endorfine rush (de zogenaamde runner’s high) die je krijgt na je run is de reward die je krijgt. Hiervoor doe je het.

De volgende keer dat je misschien eens geen zin hebt om te gaan lopen, denk dan terug aan het gevoel dat deze runner’s high je geeft en gebruik dit als motivatie die de loop aanstuurt. Wanneer je nu je loopschoenen aantrekt, triggert je lichaam dit gevoel en wil je écht gaan lopen. Na een tijdje zul je blijven snakken naar je reward en wordt dit bijna een verslaving als het ware. And there you have it: je hebt jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd! Go you!

In 7 stappen naar de perfecte ochtend

01

Wake Up

De meest succesvolle mensen starten hun dag vroeg en werken belangrijke dingen af terwijl de rest van de wereld nog ligt te snurken. Probeer elke dag om 7u (of vroeger) op te staan en wees hier consistent in. Onthoud: you snooze, you loose! Probeer meteen bij je eerste wekker je lichaam in beweging te krijgen en jezelf te dwingen op te staan.

02

Drink Water

Je lichaam voorzien van voldoende water is iets waar je niet altijd bij stilstaat. Water is essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Als je ‘s ochtends ontwaakt, heb je vaak meer dan 8u niets meer gedronken. Dat is geen ideale situatie voor je lichaam om optimaal te presteren. Tip: zet een groot glas water klaar op je nachtkastje. Drink dit op zo snel mogelijk nadat je bent opgestaan om je lichaam terug op gang te krijgen en te hydrateren.

03

Meditate

Belangrijk is dat je in je morning routine even de tijd neemt om tot jezelf te komen. Focus je op je gedachten en op je lichaam en sluit je even af van alle andere prikkels uit je omgeving. Je hoeft geen half uur te mediteren. Even 5 tot 10 minuutjes de tijd nemen om tot jezelf te komen en je lichaam te rekken en te laten aarden, zal je dag al een stevige energieboost geven.

04

Read

Het geschreven woord is nog steeds dé bron van alle kennis. Lezen is dan ook het middel bij uitstek om jezelf verder te ontwikkelen en je blik te verruimen. In de vroege uurtjes zijn je hersenen bovendien actiever en alerter. Een ideaal moment dus om je nog even te verdiepen in de dingen je écht interesseren, voor je de stress van een hectische werkdag trotseert.

05

Journal

Onze gedachten neerschrijven is en blijft een bijzonder krachtig middel om enerzijds inzichten te verwerven en anderzijds jezelf een beetje verplichtingen op te leggen. Start je dag door een paar zaken op te schrijven waarvoor je dankbaar bent of waar je in gelooft. Door dit systematisch te doen kun je jezelf coachen naar een positiever gedachtenpatroon.

06

Move

Why be moody when you can shake your booty? Jaag je hartslag de hoogte in en breng je lichaam aan het bewegen! Dans, ga wandelen of lopen, ga naar de fitness of doe aan yoga. Whatever floats your boat. Belangrijk is dat je voldoende en consistent beweegt! Dit kan 5 à 10 minuutjes sporten zijn of een full blown workout van een uur!

07

Have Breakfast

Voeding is waar ons lichaam en onze geest de energie vandaan haalt om te overleven en functioneren. Een gezond ontbijt is dus de sleutel tot een productieve dag en moet zeker een plaatsje krijgen in elke ochtendroutine. Ga voor een gezond ontbijt dat rijk is aan proteïnen en nutriënten.

next
prev


De impact van je avond op je morning routine

Een goede ochtendroutine begint in feite al de avond ervoor wanneer je je wekker zet. Hoe je je avond structureert heeft een grote impact op hoe je ‘s ochtends voor de dag komt. Door een paar simpele stappen te doorlopen voor je gaat slapen, haal je het meeste uit jezelf zodra je wekker afgaat.

Leg je kleding voor de volgende dag al klaar

Bespaar jezelf de keuzestress in de ochtend. Kies alvast je outfit voor de volgende dag en leg hem klaar. 

Zet een glas water klaar

‘S morgens meteen hydrateren is belangrijk. Zet alvast gewoon een glas water klaar op je nachtkastje zodat je dit meteen kan opdrinken first thing in the morning.

Maak je ontbijt al klaar

Uitgebreid en gezond ontbijten vergt soms tijd. Kies de avond ervoor al wat je wil eten. Stal alle nodige ingrediënten en kommetjes etc. al uit op tafel en doe het nodige voorbereidingswerk. Scheelt gelijk een pak tijd in de ochtend.

Zet je sportmuziek of -video klaar

Je wil ‘s morgens je favoriete yoga-instructievideo op YouTube volgen of lekker je favoriete Spotify-playlist luisteren tijdens het lopen. Leg je gsm al klaar en zet de juiste video of playlist in gereedheid. Het zijn kleine dingen die je ‘s morgens het leven makkelijker maken.

Geen schermen in bed

Laptop- en gsm-schermen geven zogenaamd blauw licht af. Blauw licht geeft een signaal af naar je hersenen en wekt de illusie dat het nog dag is. Hierdoor zal je moeilijk in slaap vallen en gaat ook de kwaliteit van je slaap erop achteruit. Tip: een boek is een prima alternatief en helpt je zelfs in slaap vallen ‘s avonds!

Ga op tijd slapen

Dit spreekt voor zich. Wil je in de ochtend vroeg op en goed presteren, zorg dan dat je voldoende slaap krijgt ‘s nachts. Sommige mensen hebben een half uurtje of een uur nodig om in slaap te vallen. Hou hier rekening mee. Wil je 7-8u slaap? Reken dan uit rond hoe laat je zou moeten slapen en kruip een half uurtje vroeger je bed in.