shop
Leeg
nl

Share this

De avondroutine en de ochtendroutine: het ideale duo!

Een sterke ochtendroutine gaat hand in hand met een goede avondroutine. Wat is een goede avondroutine? En hoe moet je avondroutine eruit zien om beter te slapen en de volgende dag zo productief mogelijk te zijn?

Je dag goed begonnen, is half gewonnen. Maar vergeet niet dat de avond ervoor net zo belangrijk is. Heb je al een perfecte morning routine? Dan kom je nog een heel eind verder met een sterke avondroutine. Omgekeerd geldt hetzelfde: heb je een vaste avondroutine, dan zul je nog meer vooruitgang boeken met een sterke ochtendroutine. De twee vullen elkaar perfect aan en zijn het ideale duo voor een succesvol en productief leven.

ochtendroutine

Zo ziet de perfecte ochtendroutine eruit

Een goede avond- en ochtendroutine gaan hand in hand. Lees alles over hoe de perfecte ochtendroutine eruit ziet.

Ontdek de perfecte ochtendroutine

Het belang van een goede avondroutine

Er zijn drie belangrijke redenen om een avondroutine te introduceren in je leven:

  • Het helpt je ontspannen:
    Een avondroutine helpt je ontspannen en je dag afbouwen. Door dit avondritueel elke avond te herhalen, bereid je jezelf voor op de nacht. Na een tijdje wordt dit zo’n automatisme dat je lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen en zul je makkelijker inslapen.
  • Je slaapt beter:
    Een goede nachtrust is onmisbaar voor een productieve dag. Een consistente avondroutine traint je lichaam om makkelijker in te slapen en zal ook de kwaliteit van je slaap ten goede komen. Dit geeft je op zijn beurt een stevige energieboost in de ochtend!
  • Een zorgeloze ochtend:
    Ruim ‘s avonds al een paar to do’s uit de weg zodat je ze ‘s ochtends niet meer hoeft te doen. Leg bijvoorbeeld je kleren al klaar, bereid je lunch voor, maak je tas of rugzak al, … Dit heeft een positieve impact op de flow van je ochtend en bespaart je een hoop stress en kopzorgen zodat je je energie in andere dingen kunt steken.

Een avondroutine is voor iedereen anders maar zou altijd twee belangrijke vragen in het achterhoofd moeten houden:

  • Hoe rond je je dag af zodat je met een gerust hart en een heldere geest in bed kan kruipen?
  • Hoe breng je jezelf in de beste positie om een heerlijk diep en herstellend nachtje slaap te krijgen dat we allemaal nodig hebben.


Er zijn veel dingen die een goede nachtrust in de weg kunnen staan, gaande van stress tot schermgebruik in bed. Er zijn een aantal tips om beter te slapen die je kan toevoegen aan je avondroutine om het maximale uit je slaap en je ochtend te halen.

ga-voor-een -goede-avondroutine

Avondroutine tips: 9 dingen die je na 9 uur ‘s avonds moet doen!

1. Zet je schermen uit

Verstandig is dat je een uurtje voor je gaat slapen al die schermen vermijdt. Je laptop, tablet of smartphone straalt immers zogenaamd blauw licht uit. Dit blauw licht remt de aanmaak van melatonine in je lichaam, waardoor je lichaam denkt dat het nog dag is. Hierdoor val je niet alleen moeilijker in slaap, het is ook nefast voor de kwaliteit van je slaap.

2. Lees een écht boek

Onderzoek toont aan dat een boek lezen je stressniveaus vermindert met liefst 68%! Mensen die een écht, papieren boek lezen voor het slapengaan, slapen bovendien opmerkelijk beter dan zij die een E-book lezen. Zet je schermen dus uit en lees een lekker ontspannend boek voor je naar dromenland gaat.

3. Reflecteer op je dag

Neem even de tijd om te bezinnen. Hoe was je dag? Schrijf dit van je af. Je leert er veel van over jezelf. Onderzoek toont bovendien aan dat mensen die reflecteren op hoe hun dag was en dit opschrijven tot wel 20% productiever zijn dan anderen.

4. Plan de volgende dag

Maak een plan van aanpak voor je volgende dag! Wat moet er écht gedaan worden? In welke tijdspanne? Je planning maken voor de volgende dag helpt je gedachten leeg maken zodat je rustiger en ontspannen kan slapen en de ochtend zonder stress beginnen.

5. Zet je ontbijt al klaar

Een gezond ontbijt is de sleutel tot een productieve dag. Gezond ontbijten neemt echter wel wat tijd in beslag. Een paar simpele voorbereidingen kunnen je al heel wat tijd en moeite besparen. Bepaal wat je wil ontbijten en zet alvast alle ingrediënten en benodigdheden klaar en stal de kommetjes uit op tafel. Zo ben je in no-time lekker aan het ontbijten. Of ga voor een Goodmorning. 

6. Leg je kleding al klaar

Bespaar jezelf de keuzestress in de ochtend. Kies alvast je outfit voor de volgende dag en leg hem klaar. Iets simpel als dit laat je ochtend veel rustiger verlopen.

7. Zorg dat je kamer fris is

Je slaapt slechter als het (te) warm is in je kamer. Zorg dat je kamer aangenaam en fris is. Zet de verwarming uit, zet alvast een raam open en neem een verfrissende douche voor je gaat slapen. Je zal ongetwijfeld beter slapen.

8. Even tot rust komen

Vermijd te veel prikkels voor je gaat slapen. Een paar minuutjes in stilte doorbrengen, is een goede manier om je stressniveaus te verlagen. Je zal makkelijker in slaap vallen en beter slapen als je je gedachten tot rust brengt voor je gaat slapen.

9. Ga op tijd slapen

Dit spreekt voor zich. Wil je in de ochtend vroeg op en goed presteren, zorg dan dat je voldoende slaap krijgt ‘s nachts. Sommige mensen hebben een half uurtje of een uur nodig om in slaap te vallen. Hou hier rekening mee. Wil je 7-8u slaap? Reken dan uit rond hoe laat je zou moeten slapen en kruip een half uurtje vroeger je bed in.

Tip: apps als Sleep Cycle of Headspace zijn handige tools om je slaap te monitoren!

Een productieve dag start dus al de avond voorheen. Enkele kleine aanpassingen maken al een wereld van verschil. En helpen je zonder twijfel om je ochtendroutine onder de knie te krijgen en met minder stress de dag te starten.