shop
Leeg
nl

Share this

Morning workout: 5 opties voor een efficiënte ochtendtraining

De morning workout: een hel voor sommigen, een heilig ritueel voor anderen. Wil je écht een productieve dag? Dan is je lichaam op gang krijgen in de vroege uurtjes een must. Tijdsgebrek mag geen excuus zijn. Een morning workout van 10 minuten opnemen in je ochtendroutine is al voldoende en brengt heel wat voordelen met zich mee.

‘s Ochtends sporten: waarom een morning workout goed voor je is!

You snooze, you lose. Die uitspraak mag je letterlijk nemen. Ben je nog geen ochtendmens? Dan kan een goede ochtendroutine werkelijk je leven veranderen. Onderzoek toont aan dat ochtendmensen niet alleen gelukkiger, betrouwbaarder en emotioneel stabieler zijn, ze ervaren minder stress, zijn betere problem solvers en hebben minder risico op overgewicht. 

Je workout verschuiven naar de vroege uurtjes zorgt voor een betere vetverbranding, een lagere bloeddruk, vermindert het risico op diabetes én verkleint de kans dat je te veel calorieën consumeert op een dag.

‘s Ochtends vs ‘s avonds sporten: de voordelen op een rijtje

De voordelen van ‘s ochtends trainen

  • Focus: train je ‘s ochtends, dan zijn je hersenen het actiefst en is je morning workout het eerste waar je je op toespitst. Wanneer je ‘s avonds moe thuis komt na een lange dag werken, ben je vaak minder gefocust en zal je misschien maar half zo veel motivatie aan de dag leggen voor je training.
  • Rust: ‘s ochtends is het ook gewoon heerlijk rustig. Dat betekent: geen lange wachtrijen aan de bench press (hallelujah!). Ook op straat is het een pak minder druk en kan je in alle rust genieten van je blokje rond.
  • No more excuses: die ene meeting ‘s avonds is weer uitgelopen? De fitness zal weer eens moeten wijken, want de avondspits houdt je gegijzeld in het verkeer? Not anymore. Die morning workout heb je al gehad in je morning routine. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken.
  • Vrije tijd: denk eens aan al die extra vrije tijd die je ‘s avonds hebt als je jezelf niet meer naar de fitness of de sportclub moet sleuren! De extra tijd die je wint ‘s avonds kun je nu gebruiken om even lekker te ontspannen na een lange werkdag, met je vrienden of je gezin samen te zijn of om je te richten op je andere passies en hobbies.

De voordelen van ‘s avonds trainen

  • Voeding: Tegen de avond aan heb je meer momenten gehad om te eten. Dit kan helpen als je bijvoorbeeld een duursport doet waar je veel energie voor nodig hebt.
  • Ontspannen: Je even heerlijk in het zweet werken of je gedachten afleiden door je focus op sporten te leggen, kan een goede manier zijn om een lange, zware werkdag af te sluiten en even alle stress achter je te laten.
  • Geen tijdsdruk: train je ‘s avonds dan heb je niet de tijdsdruk om op je werk of waar dan ook te geraken. Je kan dus rustig je tijd nemen om op te warmen en op je gemakje je workout afwerken.
5-makkelijke-morning-workouts

5 makkelijke morning workouts om in je ochtendroutine op te nemen

Weinig tijd ‘s morgens? Laat dat geen excuus zijn. Je hoeft niet naar de fitness te rijden en een uur op de loopband staan. Met een paar basic sportoefeningen of wat simpele fitnessoefeningen voor thuis kom je al een heel eind. Een eenvoudige morning workout van 10 minuten opnemen in je morning routine kan al volstaan om je lichaam de nodige energieboost te geven voor een productieve dag.

Weet je niet goed waar te beginnen?

Volg onze guidelines voor een perfecte morning routine!

morning routine

30 day workout challenge

Geraak je ‘s morgens het huis niet uit? Geen probleem. Het internet barst van de instructievideo’s voor morning workouts die je perfect thuis kan doen. Je hebt er zelfs geen materiaal voor nodig. Enkel een goede internetverbinding en een trainingsmatje. Probeer eens een 30 day workout challenge van een online fitness instructeur om jezelf uit te dagen en een nieuwe trainingsmethodes te ontdekken.

Yoga

10 minuten yoga in de ochtend is een ideale morning workout en is bovendien een geweldige manier om ‘s morgens even tot rust te komen en je lichaam op gang te krijgen. Je hebt er geen extra apparatuur voor nodig. Enkel een matje.

30 day plank challenge

Buikspierenoefeningen vereisen ook geen materiaal om thuis te trainen en geven je een pittige uitdaging om de dag mee te starten. Bouw stap voor stap je uithouding op met bijvoorbeeld een 30 day plank challenge of een andere morning workout challenge. Je vindt er verschillende online. Ben je al wat verder gevorderd en wil je een uitdaging, dagen we je uit deze eens te proberen:

Lopen

Gaan lopen in de ochtend is een ideale morning workout die het beste van twee werelden combineert. Je bent actief bezig en ondertussen begeef je je in de gezonde buitenlucht, wat ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Ga lekker joggen in het park of loop eens een nieuwe route en ontdek plaatsen waar je misschien nog nooit bent geweest. Misschien loop je wel de liefde van je leven tegen het lijf. Een morning run kan echt je leven veranderen.

Neem een frisse duik!

Deze had je misschien niet verwacht in deze lijst, maar waarom het niet eens over een andere boeg gooien? Zwemmen is één van de meest complete sporten voor je lichaam. Heb je een zwembad of zwemvijver in je buurt, vervang je douche ‘s morgens dan gewoon door een frisse ochtendduik. Niet alleen bespaar je er thuis water mee, wat positief is voor je waterfacturen, een verfrissende duik is gezond en maakt je meteen goed wakker, alert en klaar om de rest van je werkdag te tackelen.

Er zijn dus genoeg manieren om makkelijk een morning workout in je morning routine te integreren. No more excuses. Go out there and do it!

Wil je weten wat je naast sporten nog kan doen om het meeste uit jezelf te halen?

Ontdek onze 8 tips voor de ultieme productieve dag.

Zo heb je altijd een productieve dag