shop
Leeg
nl

Share this

Hoe een goede ochtendroutine je leven kan veranderen

Je voelt je de hele dag moe en futloos? Je werkdag kruipt voorbij en je concentratie is ver zoek, merk je. Nochtans heb je gisteren speciaal een uurtje televisie opgegeven om toch eens wat vroeger in je bed te kruipen. Wellicht ligt het probleem niet bij hoe je avondplanning eruit ziet, maar wel bij de aanpak van je ochtendroutine. Een goede ochtendroutine kan écht je leven veranderen.

Denk voor jezelf eens na: wat is het eerste dat je doet als je opstaat? De kans is groot dat je – nadat je je wekker een paar keer hebt laten snoozen – eerst nog even je smartphone bovenhaalt. Misschien check je je mails al, even op Facebook, … Spoiler: daar bega je al een eerste grote misstap. Daarna is het snel bed uit, rush je door de badkamer, in sneltempo de kinderen klaarstomen voor school en hup, de auto in. Ontbijten? Daar is geen tijd voor! En ja, ook daar ga je stevig de mist in. 

Het belang van een goede ochtendroutine

Je kent ongetwijfeld het spreekwoord “Met het verkeerde been uit bed stappen”. Daar is een goede reden voor. In de eerste 90 minuten nadat je wekker afgaat, leg je de fundering voor de rest van je dag. 

Door je lichaam en geest niet de tijd te gunnen om even wakker te worden en meteen in actie te schieten, gaat je hartslag gelijk de hoogte in en zul je gejaagd door je ochtend vliegen. Je zult zien dat de rest van je dag ook veel meer gestresst aanvoelt. Je bent minder gefocust en minder efficiënt en zelfs na een tas koffie of vier vind je niet de energie waar je naar snakt.

Je ochtendroutine herprogrammeren is een eerste stap richting een productieve dag. Ja, zelfs een productiever leven. Het vergt een beetje aanpassing in het begin, maar je zult ervan opkijken hoe snel je de vruchten plukt van je nieuwe gewoontes.

“Sinds ik mijn ochtendroutine onder handen nam, voelen mijn dagen minder gehaast aan en heb ik meer tijd voor mezelf en voor de dingen die ik écht graag wil doen!”

Thomas

Help! Hoe begin ik daar nu aan?

Belangrijk is dat je de touwtjes terug in eigen handen neemt en weer de baas wordt van je ochtend. Door terug de controle in handen te nemen zul je zien dat je minder stress ervaart en met een positievere mindset en meer energie aan je dagen begint. Het spreekt voor zich dat dit een enorme impact zal hebben op jouw leven. Aan een goede ochtendroutine zijn twee luiken verbonden: mentaal en fysiek wakker worden.

Wake up your brain

Wanneer je net wakker wordt, voel je je nog een beetje suf en heb je misschien zelfs een wat “hersendood” gevoel, a.k.a brain fog. Dit is normaal. Je hersenen hebben net 8 uur op spaarstand gestaan. Maak niet de fout om meteen naar je smartphone te grijpen en jezelf te overladen met allerlei berichtjes en prikkels. Gun je hersenen de tijd om even op gang te komen. 

Dit kun je perfect doen door even een rustig muziekje op te zetten en je gedachten te ordenen. Neem even de tijd om je gedachten op te schrijven en zo proactief aan de dag te beginnen, in plaats van reactief. Je gedachten letterlijk van je af schrijven brengt rust in je hoofd en zal je minder kopzorgen geven doorheen de dag. Even een boek lezen of de krant doorbladeren zijn ook prima manieren om je brein te stimuleren en klaar te stomen voor een productieve dag.

Wake up your body

Minstens zo belangrijk als je mentaal schrap zetten voor de dag, is je lichaam op gang krijgen tijdens je ochtendroutine. Maak de tijd om even in je lichaam te komen door bijvoorbeeld even te stretchen of een korte yogasessie te houden. Daarnaast heeft je lichaam ook beweging nodig. Begin je dag met een korte workout via bijvoorbeeld een app dat je 5 à 10 minuten aan ‘t bewegen zet. Enkele minuten touwtje springen of burpees doen, is al voldoende.

Start the oven: zorg voor een gezond ontbijt

Om je lichaam fysiek op gang te krijgen en de zogezegde verbrandingsoven in gang te zetten, heeft je lichaam de voldoende brandstof nodig. Je ontbijt is dan ook de belangrijkste maaltijd van de dag! Een gezond ontbijt integreren in je ochtendroutine is een absolute must als je je leven wil veranderen. Voor veel mensen lijkt dit een hele opgave, maar het is écht kwestie van gewoonte kweken.

Krijg je ‘s morgens geen hap door je keel? Dan is een gezonde ontbijtdrank zoals onze Goodmorning flesjes misschien wel dé oplossing. 400 kCal met een ideale mix van eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten maken een flesje Goodmorning de ideale vervanger voor een evenwichtig en gezond ontbijt. Bovendien komen de flesjes in een handig zakformaat, zodat je ze perfect on the go kan meenemen. Zo spaar je extra tijd uit die je ‘s morgens aan andere zaken kan spenderen.

One step at a time

Maak niet de fout die veel mensen maken: het groots zien en te veel ineens willen bereiken. De kans is groot dat je niet meteen de verwachte resultaten bereikt. Je begaat een paar misstappen, verliest de motivatie en uiteindelijk geef je teleurgesteld op. Dat is natuurlijk nefast voor je zelfvertrouwen en je resultaten. 

Een perfecte morning routine krijgen, lijkt een hele opgave, maar het is vooral een kwestie van jezelf nieuwe gewoontes aanleren en hierin consistent te zijn. Laat jezelf niet afschrikken door de uitdaging, maar deel deze op in kleine stapjes en laat jezelf er van dag tot dag rustig in groeien.

Zet je wekker op een uur dat voor jou lichtjes buiten je comfort zone ligt en zet vervolgens je wekker telkens 5 minuutjes vroeger. Eens je hieraan gewend bent, kun je je ochtendworkout in je ochtendroutine introduceren. Dit kan gaan van een 7-minute full body workout tot een stevige sessie ochtendyoga

Een voorbeeld van een eenvoudige ochtendroutine kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Je staat op om 6u50
  • Je schrijft je to do’s uit in een schriftje of in een dagboek
  • Je brengt je lichaam op gang met korte workout
  • Verzorg jezelf: neem een douche, poets je tanden, … 
  • Voed je lichaam: neem een stevig ontbijt om je dag goed door te komen
  • Neem nog even tijd voor je persoonlijke ontwikkeling: lees de krant of een goed boek
  • Je bent nu klaar om de dag stevig bij de horens te vatten!

Bekijk elke dag dat je je doelstelling hebt gehaald als een succes en besef dat het niet zo erg is als je eens een steek laat vallen. Er is altijd weer een nieuwe dag. 

Voor je het goed en wel beseft, heb je jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd en is je ochtendroutine je nieuwe levensstijl geworden! Elke dag is een goede dag om je leven te veranderen.