shop
Leeg
nl

Share this

8 tips voor de ultieme productieve dag

Druk, druk, druk… Als je to-do-lijst weer eens zo lang is al de wachtlijst voor Tomorrowland, heb je maar liefst een productieve dag voor de boeg. Maar je kent het ook wel; Je begint vol goede moed maar na enkele uren is je concentratie gewoon zoek. Volg simpelweg deze 8 tips en kick some ass.

1. Creëer jouw perfecte dag

Verzet jij ‘s ochtends het meeste werk of ben je eerder een nachtraaf? Niet iedereen is op hetzelfde moment productief. Punt. Zelfkennis kan je een grote stap vooruit helpen. Plan je agenda (meetings, briefings, …) zodat jij het meeste uit je dag haalt. Zet all-in op je meest productieve momenten en vul mindere momenten aan met eerder eenvoudige taken. 

2.  Kleine taken, grote resultaten

Prop je dag niet vol met grote, uitgebreide taken, maar maak ook ruimte voor kleine overwinningen. Bijvoorbeeld je bed opdekken. Good to know, doe het ‘s morgens en creëer zo een goed gevoel tijdens de werkdag. Enkele voordelen:

  • Je hebt al iets afgemaakt,
  • Je hebt iets voorbereid,
  • Je zet meteen de toon voor de rest van de dag.

Dit geldt ook voor andere kleine to-do’s. Dat goed gevoel wanneer je iets kan afvinken, zal je moed geven om ook de grotere taken vast te pakken. 

“The Secret of getting ahead is getting started”

Mark Twain

3. Start de dag met een positieve morning routine

Succesvolle mensen zoals Steve Jobs, Oprah Winfrey, Elon Musk en Barack Obama zweren trouw aan een duidelijke ochtendroutine. Neem dus je morning routine zelf in handen. Stel een plan op waar jij je goed bij voelt en die past binnen jouw situatie.Is het ‘s morgens nutteloos scrollen op social media nefast voor jouw start van de dag? Geraak je gewoon niet wakker die eerste uren? Experimenteer dan bijvoorbeeld eens met je wake-up time of start de dag met dingen die jou energie geven. Bepaal duidelijke stappen die jou helpen om de beste versie van jezelf te zijn.

ochtendroutine

Alles weten over de perfecte ochtendroutine?

De morning routine: elke ochtend een dagelijks ritueel uitvoeren van een half uurtje of een uur om dag in dag uit hyperproductief door het leven te wandelen.

Ontdek de ideale ochtendroutine

4. Een frisse start zorgt voor meer productiviteit

Bye, bye hete douche en hello koud water. Ga de uitdaging aan en stap ‘s morgens onder een koude douche. Een frisse start gegarandeerd aangevuld met een heleboel endorfines die door je lichaam gieren! Afkicken van je warm bad/spa-moment? Nee, hoor hou die momenten gewoon voor ‘s avonds. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

5. Een gezond ontbijt is key voor een productieve dag

Niemand kan productief zijn met een knorrende maag. Concentratie vraagt energie. Gezonde voeding is essentieel voor productiviteit. En toch ontbijt 1 op 4 niet. (Shame on us!) Probeer daarom, ondanks de chaos en drukte van de ochtend, toch te kiezen voor een gezond ontbijt zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

6. Keep calm and take a break

Feit: Niemand is 8 uur lang productief. Heb je een dipje? Is het tijd voor een koffieklets? Of wil je gewoon je zinnen verzetten? Wat de reden ook is, stap weg van je bureau en doe iets compleets anders. Mediteren, ademhalingsoefeningen, een wandeling of poolen. Neem een pauze en ga nadien fris en productief aan ‘t werk.

ga-voor-ultieme-productieve-dag

7. Lists, lists & LISTS

Pak pen en papier en schrijf op wat je vandaag wil doen. Lijstjes helpen je het focus punt van je productieve dag te bepalen. En nee, dat hoeven geen life changing events te zijn. Ook de banden van je fiets oppompen, een boek uitlezen, een taart bakken (en opeten), enz. verdienen een plek op je to-do-list. ‘t Zit hem in de kleine dingen. Maar het visualiseren van je to do’s zal zorgen dat je elke dag een stap vooruit zet.

Ook de Pomodoro techniek maakt hier gebruik van en helpt je om je tijd productiever in te delen. Deze manier van time management bestaat uit 6 stappen: 

  • Bepaal welke taak je moet uitvoeren 
  • Laat de Pomodoro timer lopen (Traditioneel 25 minuten) 
  • Werk aan de taak 
  • Zorg dat de taak volbracht is wanneer de tijd verstreken is en check het af van je to-do lijst. 
  • Wanneer je minder dan 4 taken op je lijst hebt staan, neem dan een korte pauze van 3 à 5 minuten, en ga terug naar stap 2. 
  • Na 4 Pomodoros, neem je best een langere pauze van ongeveer 15 tot 30 minutes. Verwijder alle reeds volbrachte taken en ga terug naar stap 1. 

Extra tip: Hou je lijstje doorheen de dag bij en schrap wat je verwezenlijkt hebt. Schrappen is life!

8. Ga voor een einde-van-de-dag routine

Bouw naast een ochtendroutine ook een einde-van-de-dag routine in. Hoe? Simpel. Orden je bureau voor je naar huis vertrekt of overloop nog even je taken voor de volgende dag. Zorg dat je thuis bovendien ook even een rustmoment creëert voor je onder de wol kruipt. Een tas thee en een goed deuntje op de achtergrond, nog even een boek vastnemen of een gezellig babbel. Laat de dag los.

“Productivity is NEVER an accident. It’s the result of a commitment to excellence, intelligent planning and focused effort”

Paul Meyer

Hoe dan ook is Rome niet gebouwd in één dag. Je gaat niet elke dag even productief kunnen zijn. Maar elke keer je een stap vooruit zet, kom je dichter bij je doel. Wees niet te streng voor jezelf. Houd deze 8 tips in gedachte en je zal na verloop van tijd zien dat je productiviteit met rasse schreden is toegenomen.